Franz Josef Gletsjer
Vanochtend vroeg vertrokken in de luwte na de nacht en .....nee geen tien minuten op de trein gewacht, maar gewandeld naar het helicopter platform. Gisteren heb ik voor deze ochtend namelijk een vlucht geboekt over de Franz Josef gletsjer, de Fox gletsjer en langs Mount Cook. Nog wel even wachten wat ze kunnen doen ivm het weer.
Bij aankomst bleek dat de vlucht langs Mount Cook niets zou uithalen ivm de te laag hangende bewolking. Deze werd dus geskipt uit het programma (en werd het geheel iets goedkoper).
Samen met 2 Portugezen vertrokken. Wel een beetje gebuts en geschok de eerste minuten. Dit was vooral mooi te zien aan de man die naast me zat. Hij heefteen handvat van de helicopter volgens mij nu nog in zijn handen. Allereerst is hij over de Franz Josef Gletsjer gevlogen. Je zou zeggen dat een gletsjer altijd wit of blauw is, maar deze ziet er vrij vervuild en dus donker uit van boven. Na een kleine 10 minuten zijn we geland boven op een berg in de sneeuw. Ook weer een leuk om te doen, maar vooral om te zien. Prachtige omgeving. Ik heb zonet enkele foto's op de site gezet. Na deze break van 5 minuten, koers gezet richting de Fox gletsjer. Ook deze van boven naar beneden bekeken en helaas zat onze tijd er weer op en dus terug naar het centrum. Weer een ervaring rijker.
's-Middagsben ik de FJ gletsjer van een andere kant gaan bekijken en wel door middel van een wandeling. Allereerst kregen we onze kleding uitgereikt; schoenen, sokken, crampons, regenjas en voor de kou-kleumen een muts + handschoenen. Daarna per bus naar het begin van de gletsjer. De eerste 2.5 kilometer is wandelen over rotsblokken en grint. Daarna komen we aan bij het eerste ijs. Hier doen we onze crampions onder onze schoenen. Zonder deze spikes/ijzers kom je niet ver op het gladde ijs. Vervolgens is het eerste stuk vrij recht omhoog. Met behulp van touw langs een kant en de ijzers stevig in het ijs plaatsen klimmen we geleidelijk omhoog. Blijft toch leuk om over zo'n ijsmassa te wandelen. Jammer genoeg zijn de kleuren van het ijs hier niet zo mooi als bij de Perito Moreno gletsjer in Argentinie. Vrij'smutsig' en dus niet wit of blauw. Na een kleine 3.5 wandelen hebben we effe een stop om iets te eten of te drinken. Daarna gaat de tocht weer langs een andere route terug naar het beginpunt. Tegen 6 uur weer aangekomen in het centrum en maar direct iets gaan eten.
Nog even de gegevens dus op internet zetten, dadelijk een krantje lezen onder het genot van een potje bier, hier in het lokale cafe en dan zit er weer een dag op.
Morgen weer verder naar het zuiden, maar ik heb nu nog geen idee waar de trip morgen zal eindigen. Nog effe afwachten dus.
Hoi Ad net je site van Ronald gekregen en even helemaal gelezen en foto's gekeken. Heel herkenbaar voor mij allemaal, ja het blijft een schitterend land. Maar na er 3 jaar te hebben gewoond ben ik weer blij in Rooi terug te zijn. Wij hadden een cafeetje in Orari dit is tussen Timaru en Ashburton terhoogte van Geraldine. misschien zie je het nog wel. ik blijf je zeker volgen een geweldige tijd gewensd!!!! als je nog tips wilt hoor ik het wel.